Programma

Onthaal met koffie en koekjes
Plenaire opening van het congres
Welkomstwoord en inleiding door de dagvoorzitter
Luc Henau
Verkeers- en mobiliteitseducatie: van levensbelang
Ben Weyts
Verkeersveiligheidsbeleid in Antwerpen: een kwestie van groepswerk
Claude Marinower
De provincie als partner bij verkeers- en mobiliteitseducatie
Luk Lemmens
Themasessie 1
De loopfiets: een ideale start

Kleuteronderwijs

Onderwerpen en sprekers
De vele voordelen van een loopfiets

Evenwicht en niet-geforceerde bewegingen zijn van groot belang voor de optimale ontwikkeling van een kind. Een loopfiets is dan ook de beste voorbereiding op een echte fiets. Tijdens deze workshop ontdek je de vele voordelen van zo'n loopfiets.

Permanent verkeersplein op de speelplaats en spelenderwijs verkeersborden leren

Lager onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Van ontwerp tot aanleg, in samenwerking met de school

Op één dag kan je speelplaats omgetoverd worden tot een schitterend verkeersplein waarvan kinderen jarenlang plezier hebben. In deze workshop wordt dieper ingegaan op het proces rondom de realisatie van zo’n permanent verkeersplein.

Aan de slag met Bokabox

De Bokabox maakt de essentie van verkeersborden duidelijk. Het gebruik van taal is minimaal waardoor onthouden veel eenvoudiger wordt en uitleg nog amper nodig is. Kom tijdens deze workshop te weten hoe je zelf aan de slag kunt gaan met dit lesmateriaal.

Aansprakelijkheid in het verkeer

Basis- en secundair onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Inzicht in de rollen en verantwoordelijkheden

Leerlingen nemen dagelijks deel aan het verkeer. Maar wat als er iets gebeurt? Krijg aan de hand van concrete voorbeelden en op een interactieve manier inzicht in de rollen en verantwoordelijkheden bij het werken aan veilige verplaatsingen in het verkeer.

Veilig 'verkeren' en samen voor meer fietsgebruik

Secundair onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Rijden onder invloed: veilig 'verkeren'

In deze interactieve workshop kaarten we allereerst de algemene problematiek van rijden onder invloed aan in een ruimer kader van mobiliteit en verkeers(on)veiligheid. Daarna komen via een quiz een aantal volkswijsheden en clichés met betrekking tot alcohol aan bod. Tot slot ervaar je dankzij promillebrillen hoe het voelt om in dronken toestand een hindernissenparcours af te leggen. 

Een scholenproject op Europees niveau

Kom alles te weten over het Europese project STARS (Sustainable Travel Accreditation and Recognition for Schools) dat een methodiek ontwikkelde waarbij leerlingen elkaar op basis van een internationale peer-to-peercampagne aansporen om meer te fietsen.

Pauze
Themasessie 2
Op stap met Toet, toet

Kleuteronderwijs

Onderwerpen en sprekers
Speelse introductie op het verkeer

Ontdek met Toet, toet een speelse introductie op gevaarherkenning, veilig oversteken en andere belangrijke vaardigheden.

Fiets- en voetgangersexamen: een kwestie van groepswerk

Lager onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Samen voor een succesvol examen

Vele handen maken licht werk. Kom dankzij deze workshop te weten hoe je een examen in het echte verkeer organiseert en op welke partners je daarbij beroep kunt doen.

Octopus Verkeersl@nd en verkeersbrevetten op maat

Buitengewoon onderwijs (BuLO en BuSO) en lager onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Kennismaking met het online leerplatform

Octopus Verkeersland is een innovatief digitaal leerplatform waar kinderen op een leuke manier leren omgaan met verkeer en duurzame mobiliteit. Ontdek een digitale verkeerswereld met lessen per leerjaar, toetsen en oefeningen, educatieve filmpjes en vele andere handige tools. 

Op maat van elke doelgroep

In het buitengewoon onderwijs volgen leerlingen een geïndividualiseerd leertraject dat aangepast is aan hun noden en mogelijkheden. Het M-decreet zal ervoor zorgen dat leerkrachten in andere scholen ook meer op maat en op behoefte van de leerling zullen werken. De VSV ontwikkelde daarom speciale voetgangers- en fietsbrevetten. Maak tijdens deze workshop kennis met het educatief pakket, de trainingen vooraf en de manier waarop je de test moet afnemen.

Het verhaal van een veroorzaker

Secundair onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Een veroorzaker aan het woord

Aan de hand van een interview en fictiefilmpjes hoor je het verhaal van Ruben, een veroorzaker van een verkeersongeval. Bij het ongeval kwam één van zijn vrienden om het leven, de andere raakte zwaargewond. Tijdens deze workshop verneem je wat de impact ervan is op het leven van Ruben. 

Middagpauze
Themasessie 3
Het kleuterbrein in het verkeer

Kleuteronderwijs

Onderwerpen en sprekers
Verkeersgedrag van kleuters verklaard

Waarom doen we de dingen (niet) zoals we ze (niet) doen en hoe kun je daar het beste op inspelen? Aan de hand van een paar leuke filmpjes en kleine oefeningen biedt deze workshop je vernieuwende ingangen om verkeersgedrag te begrijpen en te veranderen. De focus daarbij ligt op kleuters in het verkeer.

Dode hoek op kindermaat

Lager onderwijs

Onderwerpen en sprekers
De dode hoek eenvoudig in beeld gebracht

De dode hoek is niet op elke school even gemakkelijk in beeld te brengen. In deze workshop tonen we je dan ook nieuwe, veilige en creatieve manieren om met de leerlingen zelf de gevaren van de dode hoek te ervaren.

Veilig het verkeer in met Blik en klik en Hallo auto

Lager onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Veilig op stap met jonge kinderen

Dankzij Blik en klik en Hallo auto hebben veilig oversteken, de gordel en de remafstand geen geheimen meer voor kinderen. Kom tijdens deze workshop alles te weten over deze speelse methodes op maat van kinderen.

FietSOmeter en Dode hoek in zicht

Secundair onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Nieuw lespakket rond fietsen in groep

Dankzij de FietSOmeter kun je testen of je leerlingen van het eerste jaar klaar zijn om veilig in groep te fietsen. Leer tijdens deze workshop alles over het gratis lesmateriaal en het organiseren van een succesvolle eindtest. 

Nieuw lespakket rond de dode hoek

Maak kennis met het lespakket Dode hoek in zicht voor leerlingen van de tweede graad. Het lesmateriaal vertelt op een duidelijke manier waar de dode hoek zich bevindt en wat de gevaren ervan zijn. Daarnaast wordt ook ingegaan op het belang van concentratie in het verkeer en het gebruik van oortjes en smartphones.

Zonder afscheid. Als het verkeer je gezin breekt

Secundair onderwijs

Onderwerpen en sprekers
Theatervoorstelling rond verkeersongevallen

Wat na een verkeersongeval? Beleef een interactieve lezing over rouw, verlies en verwerking na een ongeval, bekijk fragmenten uit de gekende monoloog Flits! en beluister live liedjes en getuigenissen over het thema. Neem ten slotte ook deel aan de discussie over verkeersveiligheid en (weekend)ongevallen.

Receptie met slottoespraak en prijsuitreiking
Slottoespraak
Luc Henau Bestand Receptie
Prijsuitreiking
Eddy Klynen
Einde